5G tulee oletko valmis?

Eräät asiantuntijat ovat arvioineet, että 5G valtavirtaistuu jo 2020-2025. Jos historia toistaa itseään, teknologian keskipisteet eli suuret kaupungit modernisoidaan edellä, syrjäseudut perässä. Teknologia on jo määritelty. Kokeelliset verkot ovat arkitodellisuutta, enää pitää kuluttajien päästä mukaan leikkiin.

Mikä muuttuu?

Kapasiteetti eli nopeus

Kuva: CNBC / Consumer Technology Association
Nopeus tulee muuttumaan (CNBC/Consumer Technology Association)

Tiedonsiirtonopeus tulee mullistumaan jälleen kerran. Se mikä kestää 3G:llä ladata 26 tuntia ja nopeimmalla 4G:llä 6 minuuttia, tulee 5G:llä perille jo 3,6 sekunnissa.

Vasteaika

Kuva: CNBC / Microcomms
Vasteaika tulee muuttumaan (CNBC/Microcomms)

4G-verkon vasteaika on noin 45ms, 5G:n jopa alle 1ms. Vertailun vuoksi: se on 400 kertaa nopeampi kuin silmänräpäys.

Maailma muuttuu

Maailma tulee muuttumaan (taas kerran). IoT:sta ei kohkata turhaan. 5G:n kapasiteetti ja vasteaika tuovat robotit ja autonomiset ajoneuvot päivä päivältä lähemmäs. Ajoneuvojen tapauksessa nopea ja keskeytyksetön tiedonsiirto on turvallisuuden ehto. Mitä nopeammin ajoneuvot saavat tietoa toisistaan ja ympäristöstään sitä turvallisempia ne ovat. 5G:n avulla on myös entistä helpompi yhdistää laajempia kokonaisuuksia. Meriteknologiassa vastaavasti itsenäisesti satamien välillä kulkevat ja omatoimisesti lastinsa purkavat laivat eivät ole myöskään enää niin suurta utopiaa, kuin olivat jokunen vuosikymmen sitten.

Autot, laivat, robotit, maatalouskoneet, lääkintälaitteet, teollisuus - kaikkien välille on mahdollista luoda nopea reaaliaikainen verkko.

Samalla tästä hyötyvät tietysti ihmiset: pelaajat ja somettajat, erityisesti striimaajat ja vlogaajat.

Verkon rakenne

Kuva: CNBC / Consumer Technology Association
Uusia ominaisuuksia (CNBC/Consumer Technology Association)

5G mahdollistaa mielenkiintoisen tekniikan: verkon siivutuksen (Network Slicing). Tämä perustuu siihen, että 5G on ohjelmiston määrittelemä verkko. Verkko toimii käytännössä pilvestä käsin ja se voidaan segmentoida pienemmiksi kokonaisuuksiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi verkkopelaajille eristettyä osaa, mutta myös suuret tapahtumat (esim. messukeskukset) voivat tilapäisesti ostaa suuremman siivun käytössä olevasta kapasiteetista ja siten taata messuvierailijoille paremman Internet-kokemuksen. Sinällään Internetillä on jo pitkään ollut keinot näiden toteuttamiseen, mutta jatkossa myös itse 5G-mobiiliverkko taipuu siihen.

Muita näkökohtia

Väite: 5G tulee korvaamaan 4G:n ja 3G:n

Väite on oikein, mutta aika pitää huomioida suhteutetusti. Muutos 5G:ksi ei tapahdu yhdessä yössä vaan pikkuhiljaa, mikä tarkoittaa, että 4G-verkko toimii vielä syrjäseuduilla pitkään (aivan kuten 2G ja 3G yhä tällä hetkellä). Tätä kirjoittaessa on Euroopassa ja muualla maailmassa meneillään laajoja kokeiluja 5G:n testaamiseksi. Valmiiksi asti määritelty teknologia pitää vielä implementoida. Implementoinnissa on haasteena, että 3G- ja 4G-verkot olivat suhteellisen helppoa ja edullista rakentaa jo käytössä olleiden taajuuksien päälle. 5G tarvitsee uusia radiotaajuuksia laajemman kaistan takia. Tämä voi tarkoittaa monen nykyisen operaattorin kohdalla vanhojen bisnesmallien purkamista kokonaan. On esitetty, että kilpailu ja kustannukset pakottavat operaattorit tulevaisuudessa jakamaan sekä resurssinsa että verkkojen hallinnan.

Väite: 5G tulee korvaamaan kokonaan kaapeloidun verkkoliikenteen

Kuluttajien osalta ehkä oikein, mutta ainakin suurten linkkien välillä väärin. 5G pystyy mullistamaan Internetin ainakin vielä kertaalleen. Vasteajat tulevat muuttumaan radikaalisti, kuten myös käytettävissä oleva kapasiteetti. Käytännössä tämä tarkoittaa mobiilikäyttäjillä huomattavasti parempia striimejä.

Valokuituyhteydet ovat kuitenkin myös tulleet jäädäkseen ja varmasti kehittyvät jatkossa. Ne tulevat vaan painottumaan enemmän runkoverkkoon ja Internetin solmukohtiin.

5G:n nykytila maailmalla

Kukaan ei tietenkään tässäkään teknologiaharppauksessa halua jäädä muiden jalkoihin. Kiinalla on omat erityiset intressinsä (mm. Huawei ja ZTE) pysyä laitevalmistajien ja tuotekehityksen kärkikastissa. Länsimaat puolestaan haluvat pystyä määrittämään kehityksen suunnan. Jotkut väittävätkin, että USA:n ja Kiinan kauppasodassa onkin kyse juuri tästä 5G:n hallinnasta (tarkistamaton huhu).

Lähteet: What is 5G? CNBC

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.