5G ja synkät varjot

Moni palveluntarjoaja hehkuttaa some-mainoksissa 5G:tä uutena työympäristöjä ja teknisiä sovelluksia mullistavana teknologiana.

Otetaanpa malliksi vaikka kolme ensimmäisenä google-haulla löytynyttä hypetystä:

https://www.dna.fi/yrityksille/dna-verkko/5g

https://elisa.fi/5g/

https://www.telia.fi/5g/5g

Väitän kuitenkin, että 5G ei ole toistaiseksi yhtään sen hyödyllisempi, kuin nykyinen käytössä oleva 4G. Tällä hetkellä 5G:ssä on pahoja ongelmia, eikä sitä pitäisi ottaa käyttöön ennen kuin 1) se on teknisesti kypsä ja 2) on todistettu, ettei se ole vahingollinen eläville olennoille.

 

Haavoittuvuuksista

5G mahdollistaa käyttäjän identiteetin vuotamisen ja esimerkiksi tietojen urkkimisen: puhelimen malli, valmistaja, versiotiedot ja mitä sovelluksia on asennettu.

5G:n haavoittuvuuksien avulla on myös mahdollista pakottaa laite pudottamaan datanopeutensa 3,7 Mbps tasolle, estämään Voice Over LTE ominaisuuden käyttö tai pudottaa laite käyttämään vain 2G/3G-verkkoa.

5G:tä käyttävän laiteen voi myös pakottaa poistamaan virransäästöominaisuudet ja altistaa akkua tyhjentävälle hyökkäykselle, mikä saa akun tyhjenemään peräti 5 kertaisella nopeudella.

Huolestuttavinta on, että hakkeri voi paikantaa 5G laitteen ja vaikka keskeyttää puhelun.

Teknisempi selostus haavoittuvuuksista; https://i.blackhat.com/USA-19/Wednesday/us-19-Shaik-New-Vulnerabilities-In-5G-Networks-wp.pdf

Lisää luettavaa: https://www.wired.com/story/5g-vulnerabilities-downgrade-attacks/

 

Terveysriskeistä

Toinen, eikä yhtään sen vähäisempi näkökulma, liittyy uuden teknologian nopeaan käyttöönottoon ilman huolellista tutkimista sen terveysvaikutuksiin.

Sen verran mitä asiaa on ehditty tutkia, kuulostaa huolestuttavalta:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkoahonen/273776-5g-teknologian-esittely-ymparisto-ja-terveysriskit/ (Ahonen on toiminut 20 vuoden ajan tutkijana Tampereen yliopistolla, välillä myös teleoperaattorilla työskennellen. Yhtenä tutkimusalueena on sähkömagneettiset kentät ja niiden terveysvaikutukset)

Pari mielenkiintoista videota aiheesta:

US Senator Blumenthal Raises Concerns on 5G Wireless Technology Health Risks at Senate Hearing

Senator Patrick Colbeck Testifies Against 5G: Hearing 2018

Veteran MD Drops Bombshell About 5G Technology Dangers At 5G Hearing <- erityisesti tämä!

 

Kommentit

Terveyshaitoista en ole ekspertti keskustelemaan, mutta olen ottanut selvää mittaustavoista, joilla sähkömagneettisen säteilyn vaikutuksia ihmiskehoon on tutkittu. Kirjoittanen tästä artikkelin myöhemmin.

Mitä tulee 5G:n ja IoT:n haavoittuvuuksiin, olen entistä enemmän huolissani yleisen tietoturvan teknisestä tasosta ja datan yksityisyydestä.

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.