Lukujen taivas, John D. Barrow
Filosofiaa ja historiaa symmetrioista, symboleista ja matematiikasta eli toisin sanoen: laskeminen, ajattelu ja olemassaolo.
Tästä kirjasta on muodostunut eräänlainen sakramentti tieteelliseen valtakuntaani. Kirja kaivaa esiin mahtavalla tavalla matematiikan kehittymisen ja siihen liittyvät oudot sattumat ja henkilöt. Matematiikka on inhimillistä. Matematiikka on kieli.
Matematiikalla voidaan piirtää paperille koko maailmankaikkeus, joskin matemaattisen maailman ja aineellisen maailmankaikkeuden väliin jää aina harmaa alue, jota pitää abstrahoida ja erityistää.
Kirjassa kuvaillaan mm. hauskasti se, miten 1700-luvulla sveitsiläinen matemaatikko Leonhard Euler päätti vetää nenästä voltairelaisia filosofeja Katariina Suuren hovissa käydyssä väittelyssä Jumalan olemassaolosta. Hän kirjoitti liitutaululle kaavan "(x+y)² = x²+2xy+y², joten Jumala on olemassa." Eulerin opponentit eivät tohtineet myöntää, etteivät tunteneet taululle kirjoitettua kaavaa, eivätkä näin ollen pystyneet myöskään kyseenalaistamaan sen asiaankuuluvuutta, vaan hyväksyivät hänen argumenttinsa syvämietteisen näköisesti nyökkäillen. Tarinan opetuksena voitaneen pitää, että tätä tapahtuu kaiken aikaa yhä nykyään.
Asioiden jatkuva kyseenalaistaminen on tärkeää. Mietihän sormilla laskemista. Okei, sormilla voi laskea kymmeneen. Mutta entä jos ottaa käyttöön binäärisen lukujärjestelmän? Silloin sormilla voikin laskea 1024:ään.
Jos siis pidät matematiikasta tai filosofiasta tai molemmista, tämä kirja voi olla mieluisa.
Lisää uusi kommentti