Jäätyvä Helvetti, Ilkka Remes

Aikamoinen trilleri suoraan sanottuna. Luin kirjan junassa muutaman työmatkan aikana Helsingin ja Turun välillä ja täytyy myöntää että välillä uppouduin seikkailuun niin, että vasta konduktöörin toistamiseen esittämä pyyntö: "saisinko nähdä matkalippunne", muistutti, että olen junassa, enkä suurvaltapoliittisessa selkkauksessa Kremlin ja Naton välissä.

Tarina on taustoitettu huolellisesti ja saa kriittisen lukijan myös puntaroimaan vaihtoehtoisia skenaarioita. Todentuntuisuutta lisää samaistumismahdollisuudet useaan eri päähenkilöön, joiden piirteitä löytyy meistä jokaisesta.

Kirjan sanoma on mielestäni laajempi, kuin pelkkä viihdekirjallisuuden timantti. Toisen maailmansodan aikaan poliitikon paras ominaisuus oli piinkova neuvottelutaito. Nykyiset poliitikot ovat monipuolisempia, humaanimpeja, empaattisempia, idealisteja, mutta juuri sillä on hintansa. Kynnys sotimiseen ja ihmishenkien uhraamiseen on sivistyneissä nyky-yhteiskunnissa erittäin korkealla. Siksi tiettyjen tahojen ylläpitämät hybridisodat, riidankylvämiset ja muut matalan intesiteetin operaatiot ovat niin helppoja toteuttaa länsimaissa, ja toisaalta niihin havahtuminen on hidasta.

Kirja ravisteli ainakin itseäni avoimen yhteiskunnan haavoittuvuuksista ja siitä miten sähkö- ja nettiriippuvainen Suomesta on tullut.

Kirja julkaistu / kustantaja

2015 / WSOY

ISBN

978-951-0-42313-4

Comments

Jälkikommentti 10.4.2022: Venäjän ja Ukrainan sotatila on avannut Euroopan silmät, joten muutan toistaiseksi käsitystäni edellä lausumistani matalan intensiteetin operaatioista ja niihin havahtumisesta. Tällä hetkellä niihin on havahduttu ja riskit aletaan ymmärtää.

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.