Itämeri, Eeva-Liisa Ryhänen

Herkkä ja haavoittuva kokonaisuus nimeltä Itämeri on jokaiselle suomalaiselle tuttu tavalla tai toisella. Jollei elinkeinona, niin ainakin vapaa-ajan ja virkistäytymisen kohteena.

Kirja on erinomainen halkileikkaus Itämerestä, sen rannoista ja koko ekosysteemistä. Keskeiset kasvit ja eläimistö käydään läpi. Kirjassa paljon käytännöllistä, yksityiskohtaista tietoa, esimerkkinä vaikka s. 58, miten erottaa kyyn rantakäärmeestä.

Kirja avaa tutkimusta Itämeren historiasta ja nykytilasta (huom. noin 15 vuotta sitten). Myös ihmisen toiminnan vaikutuksia selitetään vesistöihin, kuten eliökannan ja ihmisen välinen vuorovaikutus. Samalla kirja perehdyttää myös rehevöitymisen syihin ja niihin keinoihin, joilla Itämerta voidaan suojella.

Omakohtaisesti aihepiiri kiinnostaa valtavasti, koska laivatekniikkaan perehtyessäni olen myös ymmärtänyt miten laivojen painolastitankeissa on jo pitkään siirtynyt haitallisia vieraslajeja satamasta toiseen. Kiitos IMO:n ja kansainvälisen yhteisön, nykyään painolastivesien ongelmaan on kiinnitetty huomiota: painolastivettä ei saa enää laskea mereen käsittelemättömänä ja se koskee yhtälailla uusia, kuin vanhoja aluksia.

Kaikkea kivaa sitä koulun kirjaston poistohyllystä löytääkin.

Kirja julkaistu / kustantaja

2003 / WSOY

ISBN

951-0-27898-x

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.