Rasismin vastustajia, Sven Lindqvist

Suora lainaus alkusanoista: "Rasismin historia ei kerro vain rasisteista. Kaikkina aikoina on ollut myös ihmisiä, jotka ovat paljastaneet rasistisia ajatusvääristymiä ja asettuneet niiden ylivaltaa vastaan. Tämä kirja kertoo muutamista heistä."

Kirja antaa mielenkiintoista perspektiiviä yksittäisten tapausten avulla aikavälille 1750-1900.

Erityisen mielenkiintoista on tätä kirjaa lukiessa huomata, että vaikka kirjassa esitellyt henkilöt ovat toimineet aikanaan rasismia vastaan, he ovat kuitenkin olleet oman aikansa vankeja ja samalla toimineet sen ajan ennakkoluulojen valossa. Toisin sanoen he ovat jakaneet joitain ennakkoluuloja samalla, kun ovat taistelleet toisia vastaan. Inhimillisesti katsoen voiko nykyäänkään ihminen koskaan olla vapaa ennakkoluuloista?

Leimallisesti kirja käsittelee asioita Euroopan näkökulmasta (ja tässä yhteydessä tarkoituksellisesti sotken Pohjois-Amerikan oman historiansa takia myös eurooppalaisiksi), joten ainakin itselleni jäi nälkä etsiä kirjallisuutta, josta saisi käsityksen vastaavalta ajanjaksolta esimerkiksi Itä-Aasian, Afrikan, Lähi-idän tai Etelä-Amerikan rasismin vastustuksesta.

Kirjan henkilöt ovat ajalta jolloin käsitys kansainvälisistä ihmisoikeuksista oli vasta muodostumassa jos sitäkään. Ylipäätään eri ihmisryhmien kansalaisoikeudet olivat vielä vasta pitkälti tekeillä.

Yhtä kaikki, hyvin mielenkiintoinen ja onnistunut kirja, jos haluaa ymmärtää nykymaailman taustoja.

Kirja julkaistu / kustantaja

1995 / PEQUOD Oy

ISBN

951-97226-5-3

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.